Субота, 20.04.2024, 10:43 
Головна Мій профіль Реєстрація Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас, Гість
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2013 » Лютий » 9 » Органічне виробництво
09:01
Органічне виробництво

Органічне виробництво  Що це таке?

Ми запитали у НаталіїПрокопчук, координаторашвейцарсько-українського проекту «Сертифікація в органічному сільському господарстві та розвиток органічного ринку в Україні», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) за підтримки Швейцарської Конфедерації. Пані Наталіє, розкажіть, будь ласка, докладніше, що таке органічне сільське господарство і чим воно відрізняється від традиційного?

очнімо з основних понять для кращого розуміння суті.

Визначення, наведене в Постанові Ради ЄС 834/2007:

Органічне виробництво – це цілісна система господарювання та виробництва харчових продуктів, яка поєднує в собі найкращі практики з огляду на збереження довкілля, рівень біологічного розмаїття, збереження природних ресурсів, застосування високих стандартів належного утримання (добробуту) тварин та метод виробництва, який відповідає певним вимогам до продуктів, виготовлених з використанням речовин та процесів природного походження.

Органічна продукція – це продукція,отримана в результаті сертифікованого органічного виробництва. Органічна продукція, як і традиційна, отримує всі необхідні у державі документи для виробництва, переробки, транспортування, зберігання, реалізації. А стандарти органічного виробництва додатково виписують усі обов’язкові вимоги до кожної стадії органічного виробництва. Тому статус «органічний продукт» надає додаткову цінність продуктам, не виключаючи загальнодержавний контроль за якістю продукції, виконання санітарно-гігієнічних норм, тощо.

Органічне сільське господарство – це сільськогосподарська система, яка сприяє збереженню навколишнього середовища, соціально та економічно підтримує виробництво здорових продуктів харчування,  волокна, деревини і т.д. При такому методі господарювання заборонено/обмежено використання синтезованих мінеральних добрив, пестицидів, ветеринарних препаратів, генетично модифікованого організмів та використовуються дозволені препарати природного походження з метою збільшення родючості ґрунту, резистентності рослин та тварин до хвороб.

Особливостями органічного виробництва є: обов’язкова сертифікація, що охоплює аналіз і контроль всіх стадій процесу виробництва, а не лише кінцевого продукту; наявність перехідного періоду; прозорість та простежуваність потоку органічної продукції.

Органічна сировина для виготовлення органічних продуктів харчування надходить із перевірених джерел: у ґрунт, на якому вирощуються сільськогосподарські культури заборонено вносити будь-які речовини хімічного походження. Тільки по закінченню перехідного періоду продукція отримує статус органічної. Далі органічна сировина надходить до переробних підприємств, де переробляється окремо від традиційної сировини з метою уникнення змішування.

Слайд «Перехідний період» - прикріпити з додатку.

Наприклад, вимогами Міжнародної федерації органічного сільськогосподарського руху(ІFOAM) до технологій органічного виробництва є вирощування зернобобових, сидератів або рослин з розвиненою глибокою кореневою системою в адаптованій багатопільній сівозміні; внесення внутрішньогосподарських добрив тваринного походження, отриманих в органічному тваринництві; внесення іншого органічного матеріалу, при необхідності після компостування, отриманого на підприємствах, що працюють відповідно до  на засадах органічного виробництва.

-              Які основні принципи органічного сільського господарства?

Основні принципи органічного сільського господарства визначені Міжнародною федерацією органічного сільськогосподарського руху(ІFOAM):

>         Принцип здоров’я– органічне сільське господарство спрямоване на підтримку та покращення здорового стану ґрунту, рослини, тварини, людини та навколишнього середовища в цілому

>         Принцип екології– органічне сільське господарство базується на функціонуванні природних екологічних систем та циклів та спрямоване на їх підтримку

>         Принцип справедливості– органічне сільське господарство спрямоване на побудову довірливих взаємовідносин та повагу до навколишнього середовища та умов існування

>         Принцип турботи– органічне сільське господарство спрямоване на відповідальне ставлення до навколишнього середовища та його збереження для сьогодення та наступних поколінь

-              Що включає сертифікація органічного виробництва і хто її проводить?

Сертифікація виробництва органічної продукції – це єдиний спосіб підтвердити статус органічної продукції та запобігти обману споживача. Головною специфікою сертифікації органічного виробництва є суворий і постійний контроль усіх етапів органічного  виробництва від поля і до столу. Тобто сертифікується не кінцевий продукт, а весь процес виробництва органічної продукції. Сертифікат, що надає органічний статус, є підтвердженням дотримання вимог стандартів органічного виробництва.

Дві складові сертифікації:

1)       Інспекція – виїзна планова перевірка сільськогосподарського підприємства (полів, приміщень, документів тощо) на відповідність його діяльності до вимог стандартів органічного виробництва); 

2)       Сертифікаційний процес – оцінка та перевірка інспекційних документів, виконання вимог попереднього року та прийняття сертифікаційного рішення.

Слайд «Невід'ємні складові органічного сектору» - прикріпити з додатку.

Напрямки сертифікаційної діяльності: рослинництво (в т.ч. овочівництво, плодівництво, лікарські трави), тваринництво (ВРХ, свині; лише з сертифікованим рослинництвом), продукція дикоросів (збір дикоростучих трав, ягід, грибів, горіхів тощо), бджільництво, переробка та трейдери тощо.

Сертифікацію органічного виробництва проводять акредитовані компетентні сертифікаційні органи. В якості інформації для споживача на упаковку наноситься відповідне маркування згідно зі стандартами та інформація про орган, що сертифікує.

На території України працюють іноземні сертифікаційні органи та український сертифікаційний орган ТОВ «Органік стандарт», що на сьогодні є акредитованим відповідно до міжнародних стандартів і уповноважений надавати послуги з сертифікації органічного виробництва.

Виробники органічної продукції є вже у 20 областях України і АР Крим.

-              Яким стандартам  органічного виробництва віддають перевагу українські виробники?

Кожний виробник органічної продукції обирає стандарти, за якими він буде сертифікуватися, сам. Здебільшого цей вибір визначається ринком збуту. Також, можна сертифікуватися одразу не за одним, а за двома стандартами.

В Україні через відсутність закону про органічне виробництво і нормативно-правової бази немає державного стандарту органічного виробництва. Тому сертифікація органічного виробництва в Україні проводиться за міжнародними державними і приватними стандартами, що визнаються на міжнародному ринку та українськими споживачами.

З повними текстами стандартів органічного виробництва можна ознайомитися за посиланням www.organicstandard.com.ua/ua/services/standards

- Де можна знайти інформацію про сертифіковані підприємства та асортимент органічної продукції в Україні?

На жаль, в Україні немає єдиного уповноваженого державного органу (або приватної компанії), що веде дану статистику на національному рівні. Інформацію про сертифіковані підприємства та асортимент  продукції виробників, сертифікованих українським сертифікаційним органом «Органік стандарт», можна знайти на сайті www.organicstandard.com.ua на сторінці «Оператори».

- Що з українських сертифікованих органічних продуктів вже є в Україні?

Перелік українських сертифікованих органічних продуктів вже чималий: зернові, бобові, олійні культури, овочі, зеленні, баштанні культури, фрукти, ягоди, ефіроолійні культури, молоко, м'ясо, мед, гриби, горіхи.

Асортимент переробленої продукції постійно розширюється, але все ще не може задовольнити українського споживача. Серед переробленої української органічної продукції можна назвати крупи, пластівці, соки, джеми, сиропи, олія, борошно, консервовані овочі тощо.

На даний момент через нестачу сировини і відсутність конкуренції органічні продукти продають за дуже високою ціною. Але після збільшення кількості виробників органічного виробництва та розширення асортименту органічної сировини ця ціна нормалізується і буде не вищою, ніж на 10-30% за аналогічну традиційну.

-                      Кого можна назвати активними учасниками українського органічного ринку?

В останні 5 років кількість органічних виробників і організацій, що широко популяризують ідею органічного виробництва, підвищують обізнаність сільськогосподарських виробників та споживачів, значно зросла.

Органічний сектор в Україні розвивається завдяки наполегливій праці Асоціації учасників органічного виробництва "БІОЛан Україна", сертифікаційного органу «Органік стандарт», Федерації органічного руху України, Асоціації виробників органічної продукції "Чиста флора", Етно Продукт Груп, ПП «Галекс-Агро», Клубу органічного землеробства, Інформаційного центру "Зелене досьє", ТД «Органік Ера», Асоціації споживачів органічної продукції, Асоціації органічного рільництва і садівництва тощо.

Великий вклад у розвиток органічного руху України вносить Швейцарська Конфедерація, яка з 2003 року надає Україні міжнародну технічну допомогу у вигляді двох швейцарсько-українських проектів: "Сертифікація в органічному сільському господарстві та розвиток органічного ринку в Україні” (впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія)) та "Сталий розвиток аграрного виробництва в Україні" (впроваджується Швейцарським аграрним коледжем SHLу Цоллікофені. Інші міжнародні країни, а саме Нідерланди, Німеччина, Чехія, Польща, Австрія, Канада підтримують Україну у бажанні розповсюджувати культуру виробництва та споживання органічної продукції.

-                      Хто пропонує органічні продукти і де їх можна придбати?

Мене дуже радує, що в Україні вже є спеціалізовані магазини та супермаркети, де можна придбати органічну продукцію. На полицях можна знайти органічні овочі і фрукти, вирощені в Україні; органічні крупи ТОВ «Круп`яний дім» (ТМ «Жменька»), органічні пластівці ДП ДАК «Хліб України» Новоукраїнського комбінату хлібопродуктів (ТМ «Геркулес»), що першими почали переробляти органічні зернові і сертифікуються за стандартами БІОЛан та стандартами ЄС. ТМ «Етно Продукт» пропонують скуштувати органічний мед і органічне молоко. Також для споживання представлено такий спектр органічної продукції ТМ «Пан Еко»: 12 видів джемів, 10 видів сиропів, 2 види соку, 10 видів сухофруктів та наборів для приготування узварів, великий вибір органічних м’ясних продуктів зі свинини).

Асортимент органічної продукції ще не є широким, але він постійно розширюється і доповнюється завдяки появі нових українських органічних продуктів і імпортованих органічних продуктів. Деякі організації імпортують органічні продукти та органічну косметику в Україну.

Купити органічні продукти в Україні можна в мережах магазинів Органік Ера, Натур Бутік, Сільпо (FozzyGroup), Delight, Еко-Шик, Goodwine, Pareco, METRO, Чумацьких Шлях, МегаМаркет, Billa, Фуршет, GlossaryOrganicProductsта інші.

Мережа, через яку поширюються органічні продукти, росте. Більшість точок продажу знаходяться у великих містах – Києві, Львові, Івано-Франківську, Донецьку, Кіровограді (в основному, це невеличкі спеціалізовані магазини). Широкого розповсюдження набули он-лайн мережі, в яких споживач може отримати інформацію про продукти та зробити замовлення.

Для споживача є важливим вміння розпізнати, чи дійсно продукт на полиці є органічним. Щоб впевнитись, що продукт є органічним, споживач повинен звернути увагу на маркування, де нанесений відповідний логотип органічного виробництва та вказаний сертифікаційний орган. Також покупець має право вимагати сертифікат органічного виробництва, де вказується виробник (переробне підприємство) та асортимент органічної продукції.

 

Переглядів: 4393 | Додав: VasPrus | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: