Четвер, 25.04.2024, 21:52 
Головна Мій профіль Реєстрація Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас, Гість
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2014 » Березень » 8 » 5 продуктів, від яких варто відмовитись
14:51
5 продуктів, від яких варто відмовитись

5 продуктів, від яких варто відмовитись, якщо ви піклуєтесь про довкілля

Американська природоохоронна організація Клуб "Сьєрра" (The Sierra Club) склала список п’яти продуктів, від вживання яких, насамперед, варто відмовитися екологам. Цей список навряд чи здивує багатьох, але він стане важливим нагадуванням для майбутніх рішень, які ми як споживачі робимо щодня, обираючи харчі для свого раціону. Від деяких продуктів, до яких ми звикнули, краще відмовитися взагалі, незалежно від того, наскільки вони смачні.

Звичайна кава 

 

З екологічної точки зору, надзвичайно важливо купувати органічну каву, вирощену у тіні лісів. (Чесна торгівля також важлива для виробників).
Кава повинна вирощуватись у затінках, проте багато фермерів вирощують її під прямим сонячним промінням, з сильним впливом пестицидів, гербіцидів, фунгіцидів та добрив.  Часто ті ж фермери для збільшення своїх угідь вирубують тропічні ліси, знищуючи при цьому природне середовище птахів. Тому, купуючи каву, звертайте увагу на екологічні та органічні штампи.

 

Яловичина фабричного виробництва

«Дешеві бургери – вбивці довкілля», - каже ЛоганСтренчок (Logan Strenchock), офіцер Центрально-Європейського університету з питань довкілля.  Ліси вирубують для того, щоб вирощувати генномодифіковані кукурудзу і сою, які використовуються з метою годування корів. Ці культури обробляють великою кількістю пестицидів, що забруднюють водні шляхи, не кажучи вже про відходи в результаті операцій концентрованого годування тварин
Навіть харчування корів травою призводить до «виснаження місцевого біорізноманіття, зростання інвазійних видів, воно сприяє відведенню води, засмічує струмки і оголює ґрунти», як зазначає Марі О’Браєн (Mary O’Brien), директор Лісової програми штату Юта (
Utah Forests Program). Окрім того, м'ясо повинно зберігатися охолодженим до моменту вживання, а це потребує значних енергетичних затрат.

Читати також: Як любов до м’яса прискорює зміну клімату

 

Пальмова олія

 

Пальмову олію використовують майже в усіх запакованих продуктах, зокрема у печиві, крекерах, супах. Вона найбільший чинник знищення тропічних лісів: задля насадження пальмових дерев проводиться вирубка тропічних лісів Індонезії і Малайзії. «8 млн. акрів вже було зачищено і спалено, а орангутанги опинилися на порозі знищення», - каже Крісті Вілхельмі (Christy Wilhelmi), автор книги «Садівництво для чайників» (Gardening for Geeks).Який вихід? Відмовитись від запакованих продуктів, читати уважно склад та готувати самостійно.

 

Блакитний тунець

Блакитний тунець дуже популярний у суші-ресторанах, що сприяє зменшенню його кількості в океанах. Через те, що представники цього виду риб довго живуть, вони не здатні зберегтися відзначного вилову. Крім того, у тунці міститься багато ртуті. Клуб "Сьєрра"  цитує продуктового критика Джонатана Голда (Jonathan Gold): «Люди повинні припинити їсти блакитного тунця вже зараз. Кількість цієї надзвичайної риби швидко зменшується. Якщо ми не припинимо його споживати, через кілька років блакитного тунця більше не існуватиме».

 

Генетично модифікована кукурудза

 

За словами Дугласа Фокса (Douglas Fox), професора сталого сільського господарства в Юніті Коледж (Unity College), генетично модифікована кукурудза «знищує середовищедля проживання, виснажує ґрунти, руйнує поживні цикли, забруднює повітря і воду, а також природні сорти кукурудзи». Вона вбиває бджіл, зменшує біорізноманіття, прирікає спадщину культур на зникнення.

http://www.climateinfo.org.ua/content/5-produktiv-vid-yakikh-varto-vidmovitis-yaksho-vi-pikluetes-pro-dovkillya

 

Переглядів: 1426 | Додав: VasPrus | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: