Пшеницю, яку вирощували трипільські племена,
заборонили в часи колективізації
19.06.2013 16:26
Фото: Тарас Подолян
Михайло Відейко тримає уламок трипільської кераміки
Чи можливо простежити що залишилося в народній культурі та ментальності
українців від носіїв трипільської культури? Це питання цікавить багатьох.
Однак, точної відповіді на нього немає, стверджує провідний дослідник
трипільської культури археолог Михайло Відейко. Науковець
відповідає з іронією.
"Якби італійців запитати чи залишилося у них щось від римлян, здогадайтеся
що вони б вам відповіли. Хоча там відстань у часі вдвічі менша, - сказав він.
- Це не можливо прослідкувати, бо середньовічну Італію заселяли масса
народів. Те саме у Британії. Що у них залишилося від кельтів й піктів, а що йде
від норманів, англо-саксів? В Україні так само, як у будь-якій іншій країні.
Хтось скаже, що певна риса є трипільською, а хтось, що скіфською,
скандинавською і так далі. Побутові звичаї блукають світом. Взяти, наприклад,
кутю. Нею користується весь світ – це поховальна їжа. Тільки десь її готують з
рису, а десь з пшениці. До речі, у Грузії її готують з пшениці-двозернянки, яку
вирощували трипільці. То що, грузини є нащадками трипільців? Таких версій
немає".
Хліборобство свого часу стало ноу-хао, що назавжди змінило історію всього
"старого світу". Тому можна сказати, що таким чином трипільці, разом
з іншими хліборобськими культурами Європи, визначили подальшу історію
регіону.
Розкопане археологами зерно, яке вирощували трипільці
Зараз в Україні ту пшеницю, яку вирощували трипільці, не
культивують.
"Її заборонили вирощувати в часи колективізації, тому що вона була
непридатна для збирання комбайном, - розповів Михайло Відейко. - Це так звані
плівчасті пшениці – однозернянка і двозернянка, полба. Це високоякісна поживна
білкова їжа. В деяких регіонах вона з᾿явилася
ще до трипільців. В Україні набір злаків від Трипілля до Київської Русі лишався
незмінним. Змінювалися народи й культури, але всі вирощували та їли те саме.
Греки почали вирощувати свою пшеницю. В Україні на грецьку пшеницю почали
переходити від Ярослава Мудрого. Вона прийшла з християнством, бо з двозернянки
не можна було робити проскурки".
За словами Відейка, в майбутньому можливе повернення до ефективного вирощування
плівчастої пшениці. І українські науковці мають шанс посісти провідне місце у
цьому процесі.
"Знаю, що у Харкові зараз виводять сорти, які можна було б збирати
комбайном. Сьогодні така їжа продається у кілька разів дорожче від звичайної
пшениці. У Швейцарії її збирають вручну і це окупається. Якщо наші доведуть це
до рівня комбайна, то Європа ляже від нашої полби", - завершив археолог.
Ігор ЛУБ'ЯНОВ
http://gazeta.ua/articles/history/_pshenicyu-yaku-viroschuvali-tripilski-plemena-zaboronili-v-chasi-kolektivizaciji/503126
|