П`ятниця, 29.03.2024, 01:07 
Головна Мій профіль Реєстрація Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас, Гість
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2013 » Квітень » 15 » Хліб
08:16
Хліб
Хліб бездріжджовий.

Житньо-спельтовий.

Не черствіє.

Тоненько нарізається.

І до сніданку, і на перекус ...



Бездріжджовий хліб

Останнім часом все частіше стала з’являтися інформація про шкоду рафінованої муки і промислових дріжджів, які є основою білого пшеничного хліба. Ми всі звикли до думки, що хліб – це святий продукт, ми вчимо дітей дбайливо ставитися до хліба, але не замислюємося про те, що він може завдати шкоди нашому здоров’ю. Але зверніть увагу, як швидко покупні сорти хліба починають пліснявіти і виділяти неприємний запах спирту. Все це – результат життєдіяльності дріжджів. Всі тварини на землі при виборі їжі орієнтуються виключно на її запах, не звертаючи уваги на зовнішній вигляд або красиву упаковку. Але у людей це властивість, схоже, втрачається, і ми купуємо ту їжу, яка оригінально упакована або розрекламована по телевізору.

Тепер порівняйте, як неприємно пахнуть промислові дріжджі, і який аромат виливає домашній хліб, спечений на хмелевою заквасці. Адже для його приготування не обов’язково мати в будинку російську подову піч – сучасні електричні хлібопічки, хоч і призначені в основному для випікання дріжджового хліба, цілком справляються і з цим завданням.

Бездріжджовий хліб можна пекти на основі ряжанки, кефіру, мінеральної води – рецептів при бажанні можна знайти безліч. Але найсмачніший хліб все ж виходить на хмелевою заквасці. І бажано зібрати і висушити шишки хмелю самостійно, а не купувати їх в аптеці. Дивно, але в лісах і на луках хміль росте повсюдно. Він невибагливий і живучий, ви навіть можете викопати його і посадити на своїй садовій ділянці, щоб завжди мати під рукою.

Готуємо закваску

Залийте склянку сухих хмелеві шишок двома склянками чистої води і протягом години кип’ятіть на слабкому вогні. Дайте настоятися протягом 8:00 або ночі, процідіть через марлю у скляний посуд. Додайте в рідину пів склянки пшеничного борошна цільнозерновий і столову ложку цукру або меду. Добре розмішайте, накрийте зверху складеної в декілька шарів марлею або лляною тканиною, і поставте в тепле місце. Посуд має бути досить великий, щоб закваска не втекла. Приблизно через добу закваска почне підніматися і збільшиться вдвічі. У цей момент потрібно починати готувати опару, поки закваска не стала осідати.

Готуємо опару

На 9-10 столових ложок хмелевою закваски візьміть 250 мл води або молока з водою, 1-2 ст.л. цукру або меду і така кількість борошна, щоб вийшло рідке (як на млинці) тісто. Перемішайте, накрийте тканиною і залиште на кілька годин до тих пір, поки опара не заграє і на її поверхні не з’являться бульбашки. Якщо цього не відбувається, значить, ви зробили дуже густий заміс, або опарі не вистачає тепла. Опару можна відразу замішувати в хлібопічці.

Готуємо тісто і печемо хліб

В опару додайте сіль і замісити тісто руками, поступово додаючи борошно, якщо будете пекти хліб в духовці. При використанні хлібопічки просто всипте в опару борошно і поставте на заміс. Залиште тісто в теплому місці на 2-3 години, поки воно не збільшиться в об’ємі в півтора-два рази.

Випікати в духовці потрібно при температурі 160-200 градусів близько 40 хвилин, а хлібопічку після підйому тесту просто включите в режим «Випічка».

Залишки закваски слід зберігати в холодильнику, прикривши марлею, і використовувати постійно для приготування свіжої порції закваски. Для цього потрібно просто додати в неї трохи води, борошна та цукру і потримати в теплому місці.

Звичайно, процес цей досить довгий, але, якщо поставити його на потік, то дуже швидко ви звикнете випікати і їсти тільки свій, домашній бездріжджовий хліб, після якого будь-які інші сорти хліба здадуться вам не такими смачними, і вже точно – не корисними.
Переглядів: 1374 | Додав: VasPrus | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: