Понеділок, 18.12.2017, 02:25 
Головна Мій профіль Реєстрація Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас, Гість
Категорії розділу
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Пошук
Друзі сайту
Головна » Файли » Мої файли

Газета
08.05.2013, 11:22

Газета №3  1 червня


Газета №2 17 травня Щотижневик ВіРоДоР http://organic-food.ucoz.ua/publ/gazeta_2/1-1-0-7



8 травня

Щотижневик ВіРоДоР

 

 

Христос Воскрес!

Перший випуск електронного щотижневика. Це інформація не тільки про Екомережу «Від родини до родини», а також про іншу цікаву і важливу інформацію. В т.ч. і про якісні натуральні продукти, працьовитих фермерів, відродження кооперативного духу, взаємодопомогу спільноти, активний спосіб дозвілля, екологію, відповідальність! Читайте, коментуйте. Нам дуже залежить на Вашій думці! Дякуємо!

Події, котрі відбудуться протягом тижня

13 травня – с.Бориня – випікання бездріжджового хліба. Можна завітати на майстер-клас до п.Наталі.

14 травня – смт.Брюховичі -  приготування соєвого сиру ТОФУ. Соя отримана тільки від фермерів, котрі підтримують органічне землеробство.

15 травня – зустріч Екомережі «Від родини до родини» у Львові – нагадайте собі і своїм знайомим, що можна долучитись до натурального і якісного.

На 19 травня можна запланувати Екознайомство (6-7 годин разом з господарями, з свіжими продуктами, на чистому повітрі, в приємному товаристві).

Варіанти: 1) агрооселі і Національний Парк «Сколівські Бескиди»; 2) с.Мшана, став для риболовлі, фермерська гречка; 3) с.Бориня – майстер-класи: хліб, сир, олія льону …

Тепер про деякі продукти, котрі успішно знайшли своїх сталих споживачів.

Щоденний хліб від Наталі і Богдана Комарницьких – кожної середи у Львові. Бездріжджовий хліб з борошна грубого помелу - це те, що здавна допомагало нашим пращурам бути здоровими та сильними. Це унікальний продукт, який випікається з борошна жита та полби (спельти) – первородне зерно пшениці, яке ще до недавна, вирощували в Карпатах в т.ч. й на Турківщині, наші предки. Ця рослина росте на бідних та кислих грунтах, непотребує мінеральних добрив, втручання людини. Слабкою стороною цього зерна пшениці, є те, що воно має меншу врожайність – та, маючи три оболочки,  його важко очищати. Але у всі часи і на сьогоднішній день, його ціна в 4-5разів була і є вищою від звичайних сортів пшениці.  Це зерно  є унікальним для здоровя людини. Саме цей продукт дає людині 700 елементів, необхідних для діяльності організму. Якщо Ви будете певний час годувати маленьку дитину тільки, припустимо, молоком, то з часом виникнуть патології, почнуться різні захворювання. Але, якщо на протязі року і більше Ви будете годувати дитину  полбою (каші, хліб, інш), то патології не виникатимуть.

Карпатські чаї (травяні і фруктові) завжди доречні за кожним столом. Дизайн упаковок зроблено досконало, що заохочує використовувати Карпатські чаї у вигляді подарунку-візитки для наших партнерів – і корисно, і красиво, і не дорого. Ще й підтримуємо місцевого виробника.

Вже другий місяць смакуємо у Львові твердим сиром, котрий виготовляє родина Комарницьких  за давніми рецептами. Живий сир. Трави Карпатських пасовищ надають молоку  особливий аромат. До його складу входять омега-3 жирні кислоти. Для виготовлення твердого живого сиру, необхідне сире (не пастеризоване) молоко. Молоко від корів, які споживають  силос,  непридатне для виробництва цього сиру. Для виготовлення 50кг живого сиру необхідно 600-750л молока. Сир виготовляється «в ручну». Закваски використовуються тільки природні. Споживати його можна як з часу виготовлення так і через півтора-два десятки років. Чим довше дозріває живий сир, тим кращим стає  його смак – він стає більш земним та складним. Дозрівання  його проходить в деревяних ящиках, виготовлених  саме з ялицевих  дощечок.  Сир миють в сироватці, чистять щіткою та обов’язково двічі на день його обертають. Якщо Ви хочете отримати дірки в сирі,  то він повинен дозрівати при температурі +20+23 градуси, для виділення вуглекислого газу під час ферментації. В інших випадках сир дозріває, в залежності від якості, при темп.+ 8 +10+12градусів при високій вологості -  максимально наближеної до природньої печери. Автентчний сир, який виготовлявся на Турківщині за часів Австро-Угорщини,  по технології нічим не відрізнявся від швейцарських  рецептів, окрім того, що на 20л молока добавлялось 0.5л сметани та друге нагрівання доводили до 40-45град.(пів тверді сири) замість 50-55град. (тверді сири).  Продавали сир в круглих деревяних ящичках. Тобто по типу швейцарського «Vacherin Mont d'Or»

 

Кооператив «Вулкан», в якому об’єднались понад 70 родин з селища Борині  та околиць, за підтримки МБО «Добробут громад» отримав можливість виробляти олію льону, котра має сталу потребу серед споживачів Екомережі «Від родини до родини».

Лляна  олія – це те, що здавна допомагало нашим пращурам бути здоровими та сильними. Справжню корисну лляну олію отримують так званим способом холодного віджиму. Тільки так зберігаються усі біологічно активні речовини. Найцінніше у лляній олії – жирні кислоти: ОМЕГА-3 і ОМЕГА-6.  
Ці речовини організм людини   не синтезує, тому вони називаються незамінними. Без балансу ОМЕГА-6 і ОМЕГА-3 не буває нормального обміну речовин. ОМЕГА-6 містять і інші олії: соняшникова, гірчична, оливкова. А от ОМЕГА-3 є лише у риб’ячому жирі та у лляній олії.
Причому у лляній олії корисної речовини удвічі більше, ніж у риб’ячому жирі. Сучасні дослідження показали, що вживання лляної олії в їжу знижує ризик інсульту на 37%, можна не боятися таких страшних хвороб, як діабет, атеросклероз, ішемічна хвороба серця та багатьох інших. У народній медицині її використовують від глистів, печії, різних виразок. Лляна олія за своєю біологічною цінністю стоїть на першому місці серед харчових масел.

Зустрічні поставки (місто-село) за два минулі тижні

Екологічна ЕМ-субстанція для вигрібних ям – замовив п.Ігор (Бориня) – закуплено у Львові і доставлено

Запчастина для трактора (водяна помпа) – поставка з Житомира. Для оперативності відправлено в пятницю Автолюксом у Львів, звідки в неділю переправлено до Борині. Зранку в понеділок вже була в роботі.

 

Плани:

- кооперативне вирощування картоплі – щотижневі «вісті з полів»

- зустріч «Фермер до фермера»

- екознайомства з агрооселеями Сколе і Нац парком «Сколівські Бескиди»

- виставка-ярмарок в червні

- виставка-ярмарок в вересні

Інші новини і статті www.organic-food.ucoz.ua

Далі буде.

Категорія: Мої файли | Додав: VasPrus
Переглядів: 579 | Завантажень: 0 | Коментарі: 1 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: