Вівторок, 16.04.2024, 23:59 
Головна Мій профіль Реєстрація Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас, Гість
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2013 » Серпень » 12 » ГРАНТИ
23:19
ГРАНТИ

ВЕЛИКА ІДЕЯ підбирає найактуальніші пропозиції для студентів та молодих професіоналів, що хочуть вдосконалювати свої вміння та знаходити можливості для власного розвитку. Серед них – гранти, стипендії, резиденції, конкурси, акції, формальна та неформальна освіта, творчі роботи. Відтепер можливості місяця оновлюватимуться щопонеділка. Оновлена інформація виділена курсивом.

 

ГРАНТИ / СТИПЕНДІЇ / РЕЗИДЕНЦІЇ

НАУКА

ПРОГРАМА ФУЛБРАЙТА. Оголошено конкурс грантів за програмою Фулбрайта на проведення досліджень в університетах, наукових та дослідницьких інституціях США на період від 3 до 9 місяців. Галузі спеціалізації: гуманітарні, суспільні, точні, технічні та природничі дисципліни. У конкурсі можуть брати участь кандидати та доктори наук; діячі культури, журналісти та юристи; дослідники та аспіранти. Претенденти мають подати опис проекту дослідження, CV та три рекомендаційні листи. Документи приймаються до 15 жовтня.

СОЦІУМ

СТИПЕНДІЯ РЕЙГАНА-ФАСЕЛЛА. Національний фонд підтримки демократії (Natіonal Endowment for Democracy) приймає заявки на участь у стипендіальній програмі імені Рейгана-Фаселла. Програма розрахована на активістів, правозахисників, журналістів та вчених, зацікавлених у розвитку демократичного суспільства. Протягом п’ятимісячної резидентської програми у Вашингтоні стипендіати зможуть працювати над власними проектами, що стосуються політичних, соціальних, економічних, правових і культурних аспектів демократичного розвитку. Заявки приймаються до 1 жовтня 2013 року.

МИСТЕЦТВО

ДРАМАТУРГІЧНА РЕЗИДЕНЦІЯ У ЛЬВОВІ. Фестиваль сучасної драматургії «Драма.UA» запрошує молодих українських драматургів до участі у резиденції, яка відбуватиметься впродовж жовтня 2013 року у Львові. Під час резиденції учасникам забезпечаться усі умови для роботи над п’єсою. Написана п’єса буде представлена у форматі сценічного читання на фестивалі «Драма.UA». Для участі потрібно заповнити онлайн-анкету до 15 вересня 2013 року.

СТИПЕНДІАЛЬНА ПРОГРАМА GAUDE POLONIA. Програма Gaude Polonia призначена для молодих митців і перекладачів польської літератури з країн Центрально-Східної Європи. Переможці конкурсу одержують піврічну стипендію у Польщі для ознайомлення із сучасною польською культурою та удосконалення творчої майстерності. Від кандидатів вимагається володіння польською мовою на базовому рівні. Документи приймаються до 15 жовтня 2013 року. 

ГРАНТ ДЛЯ ХУДОЖНИКІВ НА НАВЧАННЯ У ФРАНЦІЇ. Міжнародний Культурний Фонд UART оголошує конкурс грантів для молодих художників на навчання в Паризькій Школі образотворчих мистецтв або іншому навчальному закладі Франції на вибір переможця. Запрошуються художники від 18 до 35 років, які працюють в галузі живопису, графіки, скульптури та фотографії. Для участі у конкурсі потрібно до 20 серпня 2013 року зареєструватися на сайті і викласти свої роботи з коротким описом. 

 

КОНКУРСИ / ПРОГРАМИ / АКЦІЇ 

ГРОМАДСЬКИЙ АКТИВІЗМ

КОНКУРС «МАЛЕНЬКІ КРОКИ ВЕЛИКИХ ЗМІН». Інститут лідерства та управління УКУ оголошує конкурс «Маленькі кроки великих змін». Для участі потрібно надіслати свою розповідь/відео/презентацію про те, як твоя діяльність сьогодні впливає на зміни в суспільстві. Автори трьох найкращих робіт отримають стипендію навчання на річній програмі «Управління неприбутковими організаціями». Роботи приймаються до 1 вересня.

ВІДЕОКОНКУРС «ВІЗУАЛІЗУЙ СВОЇ ДІЇ!». Громадські організації, ініціативні групи та окремі активісти запрошуються до участі у конкурсі відеороликів «Візуалізуй свої дії!». Конкурсне відео має показати волонтерську роботу, досягнення громадських проектів, надії та бачення розвитку громадянського суспільства в Україні. Рекомендована тривалість відео – до 3 хвилин. Роботи приймаються до 31 серпня 2013 року. Переможець конкурсу одержить сучасну відеокамеру.

ПРОГРАМА «ТЕРИТОРІЯ РОЗВИТКУ». Центр АХАЛАР запрошує лідерів громад на участь у програмі «Територія розвитку». Програма спрямована на тих, хто прагне реалізувати свої ідеї з покращення життя громад. Відібрані учасники візьмуть участь у п’ятиденному семінарі і будуть працювати над реалізацією власних ініціатив. Автори найперспективніших проектів одержать міні-гранти до 6500 грн. та матимуть змогу пройти тижневе стажування у Європі. Для участі у відборі потрібно зареєструвати свою ініціативу на сайті і заповнити анкету до 20 серпня 2013 року.

МИСТЕЦТВО

МИСТЕЦЬКИЙ ПРОЕКТ LABCOMBINAT. Культурний центр LabCombinat в рамках ГОГОЛЬFEST 2013 представить власний проект «Країна чудес». Майданчик LabCombinat буде перетворено на простір експерименту, співпраці, спілкування та творчих пошуків. Наразі відкрито прийом заявок на участь у проекті для представлення робіт у таких напрямках, як візуальне мистецтво, музика, театр, перформанс та інші. Заявки можна надсилати до 1 вересня.

МІЖНАРОДНИЙ ФОТОКОНКУРС ГАЗЕТИ «ДЕНЬ». Газета «День» оголошує про початок XV міжнародного фотоконкурсу. До участі запрошуються професійні фотографи, фотожурналісти, аматори, діти до 18 років. Номінації конкурсу: «Події», «Особистість», «Життя, як воно є», «Український світ», «Світ очима дітей». Участь у конкурсі безкоштовна. Роботи приймаються до 15 вересня.

ПРОЕКТ «КІНО ПРОТЯГОМ МІСЯЦЯ». ГОГОЛЬFEST оголошує про створення відкритого кіноальманаху. Для участі необхідно протягом місяця зняти фільм на території ГОГОЛЬFESTу у довільному форматі (документалістика, ігрове кіно, відеоарт). Заявку на участь у проекті необхідно подати до 6 серпня, створити фільм та подати його на конкурс – до 6 вересня. Роботи, які пройдуть відбір журі, будуть продемонстровані в кінотеатрі ГОГОЛЬFESTу та отримають підтримку фестивалю для їхнього подальшого просування.

ЛІТЕРАТУРНА ПРОГРАМА ГОГОЛЬFEST 2013. У рамках фестивалю ГОГОЛЬFEST 2013 буде реалізовано літературно-мистецький проект «Генезис». Провідною ідеєю проекту є формування міждисциплінарного діалогу, що продемонструє взаємодію літератури з іншими видами мистецтва. Проект запрошує до співпраці видавців, письменників, кураторів і діячів культурної сфери. Заявки з пропозиціями проектів приймаються до 12 серпня.

ДИЗАЙН

КОНКУРС УКРАЇНСЬКОГО ДИЗАЙНУ. Стартував конкурс Ukrainian Design: The Very Best of 2013. На конкурсі представлено п’ять номінацій: «Графічний дизайн», «Digital дизайн», «Телевізійний дизайн», «Промисловий дизайн» та «Дизайн середовища». У конкурсній програмі можуть брати участь проекти, реалізовані з січня 2012 по серпень 2013 року. Крім того, приймаються роботи у підномінації «Студентський дизайн». Прийом робіт триває до 1 вересня 2013 року.

СОЦІУМ

КОНКУРС «МІЛІЦІЯ ПІД КОНТРОЛЕМ». Триває конкурс творчих робіт «Міліція під контролем». Мета конкурсу – привернути увагу до проблем дотримання прав людини правоохоронцями і спонукати їх до покращення ситуації. На конкурс приймаються фотографії, відеороботи та публіцистичні матеріали. Всі роботи будуть виставлені у соціальній мережах; фіналісти будуть визначені за кількістю лайків. Конкурс триває до 1 листопада. Переможці отримають цінні подарунки та запрошення на тренінги з прав людини.

ФЕСТИВАЛЬ СОЦІАЛЬНОЇ РЕКЛАМИ «ІНШИЙ ПОГЛЯД». Молодіжний фестиваль соціальної реклами «Інший погляд» запрошує школярів, студентів та молодь віком до 30 років до участі у своїй конкурсній програмі. Приймаються роботи у таких категоріях: друкована продукція, відеоролик, аудіоролик, зовнішня реклама, інтернет-реклама, соціальна реклама ручної роботи, соціальний PR-проект. Роботи можна надсилати до 20 вересня 2013 року.

ФЕСТИВАЛЬ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДЕОРЕКЛАМИ «МОЛОДІЯ». Фестиваль соціальної відеореклами «МолоДія» оголосив початок прийому робіт на конкурс. Цього року перше місце передбачає нагороду 8 000 грн., друге – 4 000, третє місце – 2 000 грн. Хронометраж конкурсних робіт – до 3 хвилин. Прийом конкурсних робіт триває до 10 вересня 2013 року. 

ЖУРНАЛІСТИКА

КОНКУРС ДЛЯ ЖУРНАЛІСТІВ. У конкурсі здобуття Польсько-української премії можуть брати участь українські журналісти, залучені у суспільні або громадські справи. Роботи журналістів мають бути присвячені боротьбі за демократію: відстоюванню свободи слова, розвитку самоврядування, подоланню корупції, відстоюванню прав людини тощо. На конкурс приймаються матеріали, опубліковані у ЗМІ протягом останнього року. Головний приз конкурсу – 3 000 PLN. Термін подачі заявок закінчується 20 вересня 2013 року.

ЕСЕЇСТИКА

КОНКУРС ЕСЕ ПРО ТАРАСА ШЕВЧЕНКА. Український інститут Америки оголосив конкурс есе на тему «Чому сьогодні має значення Тарас Шевченко?». Взяти участь у конкурсі можуть молоді люди віком від 14 до 21 року. Твори повинні бути написані англійською мовою та мати обсяг до 1000 слів. Роботи приймаються до 31 січня 2014 року. Перший приз конкурсу становить $3000, загальний призовий фонд – $9000.

МИСТЕЦТВОЗНАВЧИЙ КОНКУРС. Stedley Art Foundation оголошує ІІ Мистецтвознавчий конкурс для арт-критиків. Тема конкурсу – «Мистецтво сучасне vs традиційне». Для участі в конкурсі потрібно підготувати есе чи рецензію на задану тему обсягом до 10 сторінок. Вік учасників – до 28 років. Серед нагород – музейна поїздка до Італії, грошовий приз та мистецька бібліотека. Роботи приймаються до 20 серпня.

ЕКОЛОГІЯ

ЕКОКОНКУРС GREEN-GO. Green-Go – міжнародний конкурс коротких фільмів на екологічну тематику. На конкурс приймаються агітаційні ролики (до 60 сек.) та короткі фільми (від 60 сек. до 4 хв.) у трьох тематичних категоріях: подолання проблеми сміття, відповідальне використання водних ресурсів та збереження вимираючих видів. Фільми повинні мати англійські субтитри. Переможець у кожній категорії одержить приз 350 євро. Роботи приймаються до 30 вересня 2013 року. 

 

ФОРМАЛЬНА ТА НЕФОРМАЛЬНА ОСВІТА

ОНЛАЙН-ОСВІТА

ОНЛАЙН-КУРСИ COURSERA. У серпні на платформі онлайн-освіти Coursera починаються такі курси: «Соціальна психологія», «Модерне і постмодерне» від Весліанського університету; «Коротка історія людства» від Єврейського університету в Єрусалимі; «Основи програмування» від Університету Торонто; «Огляд музичних технологій» від Технологічного інституту Джорджиї; «Вступ до сталого розвитку» від Іллінойського університету; «Основи людської фізіології» від Університету Д’юка та інші.

МИСТЕЦТВО

МАЙСТЕР-КЛАС З АКТОРСЬКОЇ МАЙСТЕРНОСТІ. 14 серпня о 19:00 відбудеться безкоштовний майстер-клас з акторської майстерності, що поєднає теорію та практичні вправи. Проведе майстер-клас актриса і педагог з акторської майстерності Оксана Коляденко. Місце проведення – ВДНХ. Для участі потрібно заповнити реєстраційну форму.

СЕМІНАР ДЛЯ КІНОПРОДЮСЕРІВ. Молоді кінематографісти можуть взяти участь у семінарі для продюсерів, який відбудеться у Києві 21-25 жовтня в рамках кінофестивалю «Молодість». Семінар буде присвячений творчим, фінансовим і юридичним питанням кіновиробництва. Робоча мова семінару – англійська. Кандидати повинні мати завершену вищу освіту у сфері кіно або практичний досвід кіновиробництва, а також мати художній фільм на стадії розробки. Заявки на участь приймаються до 15 вересня.

НАБІР У ШКОЛУ РОДЧЕНКА. Московська школа фотографії і мультимедіа імені Олександра Родченка проводить набір студентів на основну трирічну програму. Школа прийме близько 40 студентів на безкоштовне навчання в одній із чотирьох майстерень: «Документальна фотографія», «Фотографія. Скульптура. Відео», «Відеоарт», «Інтерактивні, комунікаційні та змішані медіа». Портфоліо кандидатів приймаються до 3 вересня 2013 року.

КІНОШКОЛА АНДЖЕЯ ВАЙДИ. Школа кінорежисури Анджея Вайди (Варшава) приймає заявки на чотири програми: документальну DOK PRO, художню STUDIO PRÓB, програму для креативних продюсерів та програму для сценаристів SCRIPT. Вартість навчання коливається від 3500 до 4500 злотих. Набір на програму DOK PRO триває до 20 серпня, на решту програм – до 31 серпня 2013 року.

МАЙСТЕРНЯ ТЕАТРАЛЬНИХ КРИТИКІВ. У рамках фестивалю сучасної драматургії «Драма.UA» відбудеться Майстерня театральних критиків. До участі запрошуються студенти та випускники віком до 25 років, котрі хочуть займатися театральною критикою. Учасники майстерні будуть дивитися та аналізувати найновіші театральні вистави та сценічні читання молодої драматургії. За потреби фестиваль може надати відібраним учасникам стипендію на проїзд і проживання. Для участі потрібно заповнити онлайн-анкету до 30 вересня 2013 року.

ЕКОЛОГІЯ

TESLACAMP. 23-25 серпня під Києвом пройде TeslaCamp – перший хакатон під відкритим небом, присвячений інноваціям у сфері відновлюваних джерел енергії та сталого розвитку. TeslaCamp запрошує інженерів, винахідників, програмістів, екологів, громадських активістів, які хочуть знайти партнерів та місце для спільної реалізації сміливих ідей. Реєстраційний внесок – 300 грн.

СЕМІНАР ЗІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ. 23-25 вересня у мальовничій місцині поблизу м. Рівне відбудеться семінар за програмою «Українсько-американський обмін зі сталого розвитку». В рамках семінару американські експерти поділяться своїми знаннями у галузях енергетики, охорони довкілля та здоров’я, місцевого самоврядування, діяльності НУО та законодавчих ініціатив. До участі запрошуються громадські діячі, політики, представники влади, науковці та журналісти, які працюють у відповідних галузях. Заявки на участь приймаються до 6 вересня.

ЖУРНАЛІСТИКА

ШКОЛА МІЖНАРОДНОЇ ЖУРНАЛІСТИКИ. Оголошено набір на Школу міжнародної журналістики «Європейський Союз – Україна: Україна визначає своє майбутнє», яка відбудеться 26-28 вересня 2013 у Львові. Відбір учасників проводиться на конкурсній основі. Взяти участь у конкурсі можуть студенти 4-5 курсів гуманітарних та соціально-економічних спеціальностей, а також молоді журналісти віком до 28 років. Дедлайн подачі документів – 1 вересня.

СОЦІУМ

АКАДЕМІЯ КУЛЬТУРНОЇ ДИПЛОМАТІЇ. У жовтні в Польщі відбудеться навчальна програма з культурного співробітництва «Академія культурної дипломатії». До участі запрошуються активні менеджери у сфері культури з країн Східного партнерства: представники місцевої влади, неурядових організацій, державних установ, фрілансери. Програма передбачає навчальний візит до Варшави та інтенсивне навчання навичкам менеджера у сфері культури. Заявки приймаються до 25 серпня.

ТРЕНІНГ З ФАНДРАЙЗИНГУ. ВМГО «Молодіжний Європейський Рух» оголошує набір учасників на тренінг «Фандрайзинг: джерела фінансування громадських організацій. Написання проектів». Для участі у відборі необхідно надіслати заповнену анкету до 19 серпня 2013 року. Тренінг відбудеться 21-22 серпня у Києві.

МОВИ

КУРАТОРІУМ ДЛЯ МОЛОДИХ ПЕРЕКЛАДАЧІВ. Творча спілка перекладачів і письменників оголошує відкриття програми перекладацького кураторіуму для молодих перекладачів художньої та філософської або соціологічної літератури, які працюють над своєю першою книгою або великим текстом для періодичного видання. Перекладач-куратор у довільному режимі (мейл, телефон, особисті зустрічі) працює з початківцями і консультує їх стосовно їхнього перекладу. Заявки на участь у кураторіумі приймаються до 15 вересня 2013 року.

ПІДПРИЄМНИЦТВО

МАЙСТЕР-КЛАС З ІННОВАЦІЙ (ДОНЕЦЬК). 9 серпня о 13:00 в ІЗОЛЯЦІЇ пройде майстер-клас з інноваційності від Інституту розвитку підприємництва. Слухачі дізнаються про методики оцінки інноваційності країн та бізнесів, а також отримають можливість пройти тест інноваційних здібностей GISAT, який допомагає організаціям та приватним особам проаналізувати свій підхід та звички в інноваційній діяльності. Участь у майстер-класі безкоштовна, але кількість місць обмежена.

 

ТВОРЧІ РОБОТИ

КИЇВ

ВОЛОНТЕРИ В «КУЛЬТУРНИЙ ПРОЕКТ». Освітня організація «Культурний проект» оголошує набір волонтерів⁄практикантів для допомоги в проведенні лекцій та здійснення фото- і відеозйомки. Лекційна академічна програма триватиме з вересня 2013 по червень 2014 року. Практикант/волонтер отримає можливість долучитися до команди на період від 3 до 10 місяців з можливістю безкоштовного відвідування одного з курсів академічної програми. Остаточна дата подачі заявок – 27 серпня.

СТАРШИЙ АСИСТЕНТ ПРОГРАМИ «ЖІНКИ-ЛІДЕРИ». Громадська організація «Національний демократичний інститут» відкрила вакансію старшого асистента програми «Жінки-лідери». Резюме приймаються до 1 вересня.

КОНТЕНТ-МЕНЕДЖЕР РЕСУРСНОГО ЦЕНТРУ ГУРТ. Ресурсний центр ГУРТ розшукує людину на посаду контент-менеджера/ки на повну зайнятість. Серед необхідних навичок – розуміння ринку організацій громадянського суспільства; грамотне володіння українською, російською, англійською мовами; вміння працювати з графічними редакторами. Резюме приймаються до 25 серпня.

ВАКАНСІЇ НА «МОЛОДОСТІ». Міжнародний кінофестиваль «Молодість» шукає працівників на вересень-жовтень 2013 року. Розшукується редактор каталогу (збір інформації, редагування текстів фестивального каталогу, координація роботи перекладачів); редактор сайту (написання новин та анонсів, регулярне наповнення сайту текстами та фото) та дизайнер-верстальник (розробка макетів та верстка поліграфічної продукції фестивалю).

МЕНЕДЖЕР З РОЗВИТКУ БІЗНЕСУ. Британська Рада запрошує до команди менеджера з розвитку бізнесу. Обов’язки передбачають визначення можливостей розвитку в регіоні Wider Europe, до якого належить Україна та ще 14 країн, створення й реалізація бізнес-стратегій та комунікація з клієнтами й іншими зацікавленими сторонами. Дедлайн прийому заявок – 15 серпня.

ЗАСТУПНИК ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖЕРА. У Британській Раді відкрита вакансія заступника фінансового менеджера. Дедлайн прийому заявок – 15 серпня.

СТАЖУВАННЯ В AMNESTY INTERNATIONAL. Правозахисна громадська організація Amnesty International в Україні пропонує стажування випускнику/ці або студентці/ту останнього курсу юридичного факультету. Стажування триватиме три місяці і полягатиме у допомозі міжнародному експерту організації. Резюме та мотиваційний лист англійською мовою слід надсилати до 11 серпня 2013 року.

КООРДИНАТОР ПРОЕКТУ З МІСЦЕВОГО РОЗВИТКУ. Організація Peace Corps Ukraine шукає координатора проекту з місцевого розвитку. В обов’язки координатора входитиме налагодження співпраці між волонтерами Peace Corps та українськими громадськими організаціями. Від кандидатів вимагається досвід роботи у громадському секторі та вільне володіння англійською. Резюме, мотиваційний лист та рекомендації слід надсилати до 15 серпня.

ВОЛОНТЕРИ НА ГОГОЛЬFEST. ГОГОЛЬFEST запрошує волонтерів – активних та відповідальних особистостей, які мають бажання долучитись до створення масштабної культурної події. Волонтерська допомога потребуватиметься у серпні та вересні. Волонтери можуть долучитись у будь-який зручний для них час.

ЛЬВІВ

ВОЛОНТЕРИ НА КІНОЛЕВ. КіноЛев – фестиваль незалежного кіно, що відбудеться 22-25 серпня у Львові. Фестиваль проводить набір волонтерів. Вітається (але не є обов’язковим) знання польської мови.

ВОЛОНТЕРИ НА ДРАМА.UA. IV Фестиваль сучасної драматургії «Драма.UA» відбудеться 21-24 листопада 2013 року. Фестиваль шукає активних і привітних волонтерів, готових взяти на себе роль координаторів учасників і гостей фестивалю, менеджерів сцени, помічників координаторів окремих програм – школи критиків, майстер-класів, драматургічних блоків, дитячої та розважальної програми. Анкети можна подавати до 9 вересня 2013 року.

ВОЛОНТЕРИ НА ФОРУМ ВИДАВЦІВ. 10-15 вересня у Львові відбудеться 20-й Форум Видавців. Для допомоги в підготовці та проведенні подій розшукуються волонтери, які мислять, аналізують та діють; хочуть здобути новий досвід; володіють організаторськими здібностями та зацікавлені в особистісному розвитку.

ЗА КОРДОНОМ

СТАЖУВАННЯ В ЄВРОПЕЙСЬКІЙ КОМІСІЇ. Випускники вузів з усього світу мають можливість пройти стажування у будь-якому підрозділі Європейської Комісії. Стажування починається 1 березня 2013 року і триває 5 місяців. Інтерни одержують щомісячну стипендію 1000 євро та відшкодування витрат на дорогу. Кінцевий термін подачі заявок – 30 серпня 2013 року.

РОБОТА З БІЖЕНЦЯМИ В ООН. Агенція ООН у справах біженців набирає міжнародну команду молодих професіоналів. Обрані кандидати приєднаються до дворічної гуманітарної програми, що передбачає польову роботу з біженцями у різних точках світу. Кандидати мають бути молодше 40 років, вільно володіти англійською мовою, мати щонайменше диплом бакалавра та дворічний досвід роботи у відповідній сфері. Заявки приймаються до 31 серпня.

ВОЛОНТЕР У ТУРЕЧЧИНУ. ГО «Іскра» шукає волонтера в Туреччину для роботи з дітьми з обмеженими можливостями. У спеціально обладнаному центрі волонтер організовуватиме для дітей різноманітні культурно-освітні заходи. Проект починається 1 листопада 2013 року і може тривати, за вибором волонтера, 6 чи 9 місяців. Програма покриває усі витрати. Щоб подати заявку на участь у відборі, потрібно до 15 серпня надіслати резюме та мотиваційний лист англійською мовою. 


Автор:

Тетяна Цибульник

Журналістка, перекладачка Великої Ідеї (Львів)

 

Переглядів: 1037 | Додав: VasPrus | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: