Четвер, 28.03.2024, 11:33 
Головна Мій профіль Реєстрація Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас, Гість
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2013 » Липень » 2 » Застосування біопаливних і біогазових технологій
13:45
Застосування біопаливних і біогазових технологій

Враховуючи спрямованість Програми ПРООН на бюджетну сферу в сільській місцевості, обласним Радам і облдержадміністраціям пропонується розглянути можливість і доцільність широкого застосування біопаливних і біогазових технологій для вирішення проблем енергозабезпечення бюджетної та соціальної сфери в сільській місцевості.
Проведений аналіз в пілотних областях показав, що біоенергетика є основним, економічно обгрунтованим і затребуваним інструментом заміщення використання природного газу для бюджетної та соціальної сфери в сільській місцевості.
В Україні близько 28450 населених пунктів сільського типу. У кожному з них є мінімум два-три об'єкти бюджетної та соціальної сфери. Практично всі вони використовують автономне теплопостачання.

2. Складові успіху
По-перше, енергоспоживання бюджетної сфери у сільській місцевості досить мало в порівнянні з енергоспоживанням промислової і комунальної сфер в масштабах областей.
По-друге, практично вся сировинна база для отримання біомаси та біогазу знаходиться саме в сільській місцевості.
По-третє, власники або розпорядники біомаси користуються послугами бюджетних і соціальних об'єктів саме в сільській місцевості та зацікавлені в їх стабільної роботи.
По-четверте, висока вартість природного газу для бюджетних та соціальних проектів, яка має постійне зростання.

Поєднання цих факторів дозволяє говорити про доцільності широкого використання біомаси та біогазу для енергозабезпечення об'єктів бюджетної та соціальної сфери у сільській місцевості.


3. Проблеми
Аналіз показав і те, що виробники устаткування абсолютно не ведуть в селі широкомасштабну компанію з пропаганди доцільності переходу на тверде біопаливо, не кажучи про біогаз.
Досвід використання котлів на паливних гранулах, брикетах, трісці і соломі у сільській місцевості можна позначити, як такі, що знаходиться на стадії пілотного впровадження.
Так само йде справа з наявністю розгалуженої мережі торгівлі біо-енергоресурсами. Саме незнання про сучасні можливості обладнання та доступності енергоресурсів відлякує потенційного споживача, який сприймає все через призму уявлень про "Буржуйки".
Відсутність інструменту, який дозволяє реалізувати завдання повсюдного впровадження біопаливних технологій із залученням фінансових ресурсів місцевих рад та громад.
На жаль, завдяки «зусиль» Держенергоеффектівності Україна, був скасований нормативний акт Кабінету Міністрів України про обов'язкове щорічне моніторингу сировинної бази, придатної для виробництва біогазу та біопалива. У зв'язку з цим консультанти Програми рекомендували створити обласні Реєстри місцевих, вторинних і поновлюваних енергетичних ресурсів. Перша реакція показала, що на рівні обласної влади розуміння виявилося більше, ніж у спеціалізованому Агентстві.

4. Інструменти стратегії сталого розвитку
В умовах України новим інструментом, який має сенс розглядати, як спосіб реалізації комплексного підходу до реалізації стратегії сталого розвитку, є енергосервисні споживчі кооперативи. Досвід споживчої кооперації, який у минулому був широко поширений у сільській місцевості в сфері сільського господарства, може бути впроваджений у сфері енергетичного забезпечення сільських громад. Споживча кооперація у сфері малої
енергетики здатна стати ще одним джерелом самофінансування проектів у сфері енергоефективності та розвитку використання поновлюваних джерел енергії. Враховуючи, що підприємництво в сфері виробництва твердого та рідкого біопалива, біогазу, малої
генерації здатне створити через механізми споживчої кооперації реальні кроки на шляху зміни паливного балансу в кожній окремій громаді, слід більш уважно поставитися до подібного інструменту.

5. Соціально-економічний вплив
Впровадження розвитку біоенергетичних технологій на базі енергосервісних споживчих кооперативів має позитивний соціально-економічний вплив на регіони, де воно реалізується.
По-перше, при використанні біомаси як палива, гроші за енергоносії не потрапляють до країн-експортерів, а залишаються на місці і працюють на розвиток місцевої економіки.
По-друге, впровадження технологій виробництва енергії з біомаси сприяє створенню нових робочих місць, необхідних для виробництва та попередньої обробки біомаси, виробництва і транспортування біопалива, а також для обслуговування самого біоенергетичного обладнання. Це особливо важливо для сільської місцевості з точки зору підвищення рівня зайнятості населення.

6. Висновки і потенціал
Аналіз перспектив використання всіх видів біопалива для енергозабезпечення бюджетної та соціальної сфери в сільській місцевості визначає:
• Існує перспективний потенційний внутрішній ринок споживання малопотужного теплогенеруючого обладнання, рівномірно розподілений по всій території України, за усередненими даними близько 72 тис. одиниць;
• Існує перспективний потенційний внутрішній ринок обладнання для виробництва твердого біопалива для забезпечення зазначених об'єктів, не менше 15 тис. малих виробничих ліній;
• Необхідне створення структур, які поєднують у собі принципи енергосервісної компанії та споживчого кооперативу, для забезпечення цього сегмента ринку послугами з виробництва твердого біопалива та / або біогазу з подальшим перетворенням його в кінцевий
продукт у вигляді теплової енергії.
Потенціал створення споживчих енергосервісних кооперативів для України не менше 5-8 тисяч, які:
• забезпечені сировиною та гарантованими ринками збуту у вигляді об'єктів соціальної та бюджетної сфери на першому етапі, а в наслідку - приватних домоволодінь;
• мають достатньо розроблену законодавчу базу, як виробники біопалива та теплової енергії з біопалива;
• забезпечені підтримкою громад і влади на місцях.
У наявності всі передумови для бурхливого зростання цього сегмента біопаливного ринку України при створенні широкої мережі енергосервісних споживчих кооперативів.
  Як видно з формули енергонезалежності розглянута тема відбивається відразу в декількох елементах і мультиплікатора. Це і розвиток відновлюваної енергетики та диверсифікація енергопостачань, і стимулювання енергозбереження в бюджетній та соціальній сферах, і
розвиток енергоефективного свідомості суспільства, і цільові інвестиції в проекти.
Таким чином, реалізація запропонованого проекту істотно відбитися на енергонезалежності в цілому, і вимагає спеціальної Програми підтримки на державному та міжнародному рівні.

«Разом ми досягнемо більшого»
Переглядів: 587 | Додав: VasPrus | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: